تعلیم و تربیت جدید

نگاهی نو به تعلیم و تربیت و ایجاد لوازم این تربیت نو

چگونه فرزندانمان مسؤولیت پذیر می شوند؟

باید حس اعتماد به نفس را در کودکان تقویت کرد تا آنان را مسؤولیت پذیر بار آورد . کودکان مدام در تلاش هستند تا سریع تر به جلو حرکت کنند ؛ بیشتر کار و تلاش نمایند و در نظر دیگران زودتر بزرگ شوند .
والدین آگاهی دارند که بچّه ها تا چه حدّ خود را با دیگران مقایسه می نمایند و برای انجام کارهای مورد نظرشان ، اعتراض و پافشاری می کنند . آنان هم میل دارند تمام کارهائی را که از عهده شان بر می آید ، خودشان انجام دهند بشرطی که قبلا از همان دوران کودکی آنان را عادت دهیم . کودک 5 ساله شما می تواند در جمع آوری کلّی اتاق یا کتابها یا قرار دادن اسباب بازیهایش در کمد شخصی خود اقدام نماید و در پاره ای از امور خانه با هدایت غیر مستقیم مادر یا افراد بزرگتر به خانواده اش یاری دهد .
انجام این کارها را به خودش واگذارید و به او میدان دهید تا هر چه بیشتر این قبیل کارها را انجام دهد .
فرض کنید تصمیم دارید کودکان را برای شروع کاری جدید آماده سازید . اول از همه باید با فرزندتان درباره اعتماد به نفس صحبت کنید .
بگویید : (( خوب دیگر حالا بزرگتر شده ای و باید کارهای زیادی انجام دهی و بیشتر کارهای خودت را هم خودت بعهده بگیری و اگر وقت داشتی به خواهر و برادر کوچکت هم کمک کنی )) .
بچّه ها را می توان با بازگو کردن کارهای موفقیت آمیزشان در گذشته ، برای آغاز کارهای جدیدشان آماده کرد .
مادرانی که صبور نیستند پیشنهاد می شود ، کارهای اصلی و اساسی را خود انجام دهند و کارهای جزئی را به رسم آموزش مشارکت و روحیه همکاری ، به فرزندان بسپارند . بطور مثال سفره و ظروف و بشقابهای سنگین را خود بچینند و آوردن فنجان ها و لیوان ها و نمکدان ها و دستمال های سفره را به آنها محوّل نمایند و برخی دیگر از امور جاری را هم با همکاری همگان انجام دهند تا کمی و کاستی کارهای کودکان و خردسالان با کمک های مادر و بزرگترها ، نادیده گرفته شود .
ضمن ترتیب سفره انداختن و چگونگی پذیرائی کردن خانواده و میهمان به فرزند آموزش داده می شود و هر فرزندی برای انجام هر کاری ولو به ظاهر کوچک لازم است مورد تشویق و تحسین واقع گردد تا برای انجام کارهای بزرگ ترغیب شود .
سعی نکنید با زور و تهدید فرزندان خویش را در انجام کارها شرکت دهید . باید به آرامی و با محبت مادرانه ، توجه و علاقه اش را به کارها جلب کنید ، به نحوی که خود وی در انجام امور منزل یا کارهای ارجاعی پیشقدم شود . بویژه کارکردن بچّه ها در کنار یکدیگر ، این امکان را برایشان فراهم می آورد تا با علاقه و تمایل بیشتری سراغ کارها رفته ، مشارکت خود را به چشم و گوش سایر افراد خانواده برسانند .
توانائی بچّه ها را در هر زمینه بشناسید و انجام هر کاری را به تناسب شرایط سنی و توانایی جسمی و روحی شان از آنان بخواهید تا کم کم بدون ترس و با علاقه باطنی ، کارهای دشوار را هم پیگیری کنند .
حتّی در مقابل پافشاری کودکان خردسال و نوجوان از سپردن کارهای بزرگ که موجب سرخوردگی و بی اعتمادی آنان می شود خودداری کنید .
سعی نکنید یک کار پیچیده را ، در فرصت کم که از لحاظ وقت در مضیقه یا بی حوصله هستید ، برای فرزند خود شرح دهید ، برای این کار زمانی را انتخاب کنید که در آرامش و فراغت قرار دارید .
اصرار و چشم داشت بسیاری از والدین مبنی بر ارائه کارهای عالی و برجسته در هر زمینه ای ، براساس رقابت با دیگر فرزندان هم سن وسال خانواده یا فامیل ، تنها موجب می شود کودک از عهده ی انجامش ناتوان است ، سرافکنده و بخود بی اعتماد شود و از آن متنفر و منزجر گردد .
تأکید می شود ابتدا ناتوانایی هایش را بشناسد ، سپس در همان حد به او کار محوّل کنید و مسؤولیت بخواهید و همواره به موقع بشرط انجام کارهای خوبشان از آنان قدردانی به عمل آورید و از برخی اشتباهات ناخواسته و یا خارج از توانائی شان چشم پوشی کنید .
منبع : کتاب 100 پرسش 100 پاسخ در روابط والدین و فرزندان نوشته اکرم (گیتی) حیدری
 
نویسنده: نادر ایزدپناه ׀ تاریخ: سه شنبه 3 مرداد 1391برچسب:فرزندان,مسئولیت پذیر, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

صفحه قبل 1 صفحه بعد

CopyRight| 2009 , izadpanahnader.LoxBlog.Com , All Rights Reserved
Powered By LoxBlog.Com | Template By:
NazTarin.Com